Wednesday, December 26, 2007

Ingen som leser de gamletekstene vell...

Nei det er ikke de hellige ord jeg refferer til, men de Islandske lover. Det slár meg nemlig at den islandske mentaliteten "Slapp av! Det ordner seg nok skal du se..." ogsá finnes blandt öens jurister. De er nemlig ikke sá nöye med á sjekke om det er et par lover i gamleboka som kanskje er litt utdaterte.

Det grelleste eksemplet er hastesaken som ble sendt gjennom Allting, ministre og höyeste rett en vinterdag i 1995.
Historien er vell enda eldre. For en del hundre ár siden (beklager den upresise dateringen, jeg vet rett og slett ikke bedre) Kom det et skip fylt av tyrkere nordover. De gikk i land pá ei öy pá sörsiden island og kidnappet kvinnene og drepte mennene. Uavhengig av flis, bjelker og öyne og sánt - Lite poppis var det hvertfall. Sá pá det neste alltinget ble det vedtatt cart blanc fellingstillatelse av Tyrkere. Jeg vet ikke om noen faktisk ble drept, historikerne fant ut senere at det sannsynligvis var snakk om arabere fra spania/algeri/marokko og ikke tyrkere, men loven sto uendret. Helt frem til Island skulle være vertskap for VM i hándball i 1995 og Tyrkerne hadde kvalifisert seg. Scenarione med lovlydig islendinger som masakrerte jublende tyrkere etter et bitterttap i mellomrunden ble for mye for övrigheten og lovendringen ble presset i gjennom. Men det er vel egentlig bare flaks at det ikke var sá mange tyrkere som flörtet litt for mye med de islandske pikene her 80 tallet...

Et annet eksempel er en gammel lov som forböd plystring pá Laugarvegur, Reykjaviks paradegate. Den ble vedtatt tidlig pá 1900 tallet for plystring hadde en tendens til skremme hestene som dro kjerrene gjennom byen. Det ble vell og merke forbudt med hest og kjerre pá Laugarveg pá 60 tallet, men plystre forbudet glemte man á oppheve för i 1994.

Heldigvis er det fortsatt lov til á gjete sauene sine ned Laugarvegin pá lördager för 12:00. Jeg og kjæresten til söstra planlegger á skaffe oss et par sauer og gá paradegata en lördagsformiddage. Med loven under armen og pá vár side.

14 comments:

emelie said...

hihi, moro :)

Anonymous said...

Er det bare på lørdager??? Ikke på hverdager og søndager? Bare litt nysgjerrig. Og da lurer jeg selvfølgelig på hvorfor akkurat lørdager hvis det er bare den dagen???

-othilie

Örn said...

emilie: Tydeligvis ikke sá veldig nöye, men veldig moro:D

Ja! det er bare lördager. Vet ikke hvorfor men laugar, som er förste halvdel av ordet laugardagur, som igjen er det islandske ordet for lördag betyr basseng. Og fra gammelt av badet man og vasket klærne pá lördager. Kanskje det da var litt ekstra tomt i byen? Sánn at det var plass til sauene...

Anonymous said...

Så hvis dere skal være virkelig ville og gale går dere der også kvart over tolv?
Eller - hva er egentlig straffen hvis dere ikke overholder loven? Hehe..

Anonymous said...

Hehe, jeg ser for meg at sånne tanker er grunnen til at usa har så mange rare lover. "finnes det noen lov som sier at det ikke er lov å kaste en elg ut av et fly?" "nei" "men da må vi nesten gjøre det mens vi ennå kan"

Takk for link oppdatering forresten =)

HvaHunSa said...

En lov som forbyr plystring du, det var kostelig å lese!

BTW: du er tagget.

Anonymous said...

Kanskje sauene skulle bades i Tjörnin og så skulle man naturlig nok jage de nedover gata først for det sier seg jo selv at sauebøndene holdt til oppe ved Hlemmur???

-othilie

Alter Ego said...

Festlige Island. Men siden jeg tror at isbiten er akkurat som i "101 Reykjavik" regner jeg med at dette er helt beskrivende... Loerdag heter forresten loerdag i Norge ogsaa fordi det kommer av det gamle laugardag og samme aarsak hos dere. Wonder why? ;-)

Heidi Fleiss said...

Island er ikke helt som alle andre land :)

God jul videre!

Ørn said...

Skavlan: jupp, mens vi plystrer og synger "drep alle tyrkerne" sangen:D

minnie:
Driver de med sånt i ameriken? elg fra fly og sånt?

Linkoppdatering var den aller enkleste julegaven i år, ingen ting å takke for:D

HHS
Oi! tagg!? morro:D
Ikke helt med engang, men ganske plutselig tar jeg annsvar;)

Ørn said...

othilie: Du husker stedsnavnene godt, jeg og sauebondene bor et stenkast unna hlemmur;) vi bowler hver søndag!

Alter ego: Men det er jo akkurat sånn, som 101 mener jeg;)

Heidi:) Ikke helt, men nesten:P

Selvisk said...

Jeg blir veldig gjerne med på sauegjetinga!

Siden jeg ikke er så god på latviske lover enda, så får jeg i stedet trekke frem hva man kan gjøre på et utested her i byen:
1. For 5000 lat (60000 kr) kan DU si opp en ansatt...
2. For 50000 Lat kan du rasere baren..
For ordens skyld: Jeg har ikke prøvd dette selv..

vibeke said...

Ja, gjør det! Skaff deg sauer. Det vil nok bli et syn nedover paradegaten. Går ut fra at det ikke er helt dagligdags selv om loven sier at det er lov. Så kan du slakte noen og be alle dine lesere på middag. Godt nyttår hvor enn du er i verden!

Örn said...

Yay! Selvisk: Jeg lover á gi beskjed hvis vi fár gjennomfört det. Og med lang nok varsel at du fár kommet deg over fra latvia. Hvis er ekstra heldige sá fár vi kanskje solgt rettighetene for nok penger til á sparke en stakkar eller to!

Vibeke:D
God plan! jeg tar med selvisk pá gjetingen og sá blir det middag for alle etterpá:Þ

Takk og godt nyttár tilbake til deg!