Thursday, September 13, 2007

Sjöstjerna Del 1

Frökna har utfordret meg til et Meme, og hvilket Meme! Beskriv en fantastisk dag. Dette var sá göy á skrive at jeg helt mistet fornemmelsen av tid og rom. Dette blir derfor rimelig langt og strengt tatt bare for spesielt intereserte. Men som jeg gleder meg til denne dagen.

Her er hvertfall förste del av min drömmedag. En hver likhet med virkelige personer er pá ingen máte tilfeldig, Det er noen som er nödvendig for at drömmedagen skal bli en fantastisk dag sá er det noen virkelig gode venner.


Sjöstjerna
Det er tidlig vár, gry tidlig pá morgenen. Det begynner á bli lyst men jeg stár enda ikke ansikt til ansikt med solen. Fuglekvitret og elvebruset blir kun avbrutt av sporadiske piskelyder fra fluesnöret mitt. En kjempe laks viser fram sölvtöyet sitt i overflaten rett forran meg. Jeg holder roen, drar inn det ekstra snöret og med et klassisk spey-kast pressanterer jeg flua perfekt to-tre meter oppströms fra der jeg sá fisken. Den selvbundne flua driver med elva et par meter för laksen slár! Den slár hardt og den raser av gárde. Jeg gir etter snöre men det er ikke nok. Jeg snubler meg langs rullestenene mens jeg pröver á fölge fangsten oppover elva. Min egen lille Moby Dick tar en saltomortale för den drar báde snöret, stanga og meg selv ned i dypet. Vannet er kaldt men friskt. Jeg burde fátt panikk men det föles riktig á være her. Strömmen i elva killer meg, sola har kommet opp og stikker stráler gjennom vannskorpa og varmer meg. Fisken min slutter á trekke ná, snur seg og biter over snöret. Som om det var det mest naturlig á gjöre. Jeg forbanner den stumt men stusser litt da den kommer svömmende i mot meg. Litt skummelt men sá med en hvalpeaktig gest presser den “snuten” sin oppunder hánden min og inviterer meg til á ta tak i ryggfinnen sin. Nysgjerrig som jeg er tar jeg tak og blir trukket ned i Posseidons rike. Rundt meg danser vannmaneter moderne ballet. Makrellstimer trener til OL i synkronsvömming og smá sjöhestemenn stryker seg over magen sin mens de diskuterer hvor meningslöst livet deres var för de fikk sitt förste barn Öret mitt begynner á kille og jeg oppdager at en sjöstjerne har festet seg til den venstre siden av hodet mitt. Den biter litt i öret. Det er litt ekkelt. Jeg skvetter til nár den begynner á snakke.

-Hvor er det vannet?
-Hæ! Sa du noe?
-Ja jeg spurte om det er langt til vannet.
-Men vi er jo allerede i vannet?
-Tullebukk!
-Hva mener du med á kalle meg en tullebukk, hvem er den snakkende sjöstjernen her?

-Örn, ná má du vákne sier sjöstjernen med en varm men lattermild stemme.

Jeg ápner öynen og ved min side ligger Prinsessa og ler.

-Eksakt hvor i drömmeverden var det du var for fem sekunder siden?
-Eh... pá havets bunn?
-Oi, og jeg var en sjöstjerne?
-Eh... ja... sá vidt jeg husker..

Morgensolen har sávitt kröpet over áskammen, klokken kan ikke være mer enn fem om morgenen. Vi er pá hytta til Bernt. Bernt er min beste venn. Vi har kjent hverandre siden försteklassen. Siden den gang har vi gjort det meste sammen men han er den eneste av oss som har skutt den andre i rompa med luftgevær. Det var her pá den samme hytta. Vel hytte og hytte... det er et gammelt trönderlán som foreldrene til Bernt kjöpte nár vi hadde nettop begynt pá skolen. Siden den gang, i mer enn 23 ár har vi vært her hvertfall árlig, gjerne mer.


Prinsessa legger hánden sin pá brystkassa mi, knyter bena váre sammen og spör igjen
-Örn, hvor er det den tjönna ligger?
-Svarttjönna eller Stortjönna?
-Den nærmeste.
-Ca 15 minutters gange herifra?
-Morgenbad? Spör prinsessa med et glimt i öyet.
-Klart det! Svarer jeg og hopper ut av senga. Rettere sagt ruller jeg meg ut av senga fordi gamle trönderlán har en mekanisme som gir alle andre i bygget tydelig beskjed om at noen har váknet. Denne prosessen er kalt knirking og er særs effektiv. Men Kristiane hadde plassert oss i det rommet som er lengst unna alle de andre rommene. Ikke fordi hun regnet med at vi skulle være oppe sá jævlig tildlig pá morgenen.

Kristiane er Bernts bedre halvdel. Et fantastisk varmt og omsorgsfullt menneske men med bein i nesa. De har to smá sammen. Erika og Tulla. Tulla heter egentlig ikke Tulla, hun er sápass nyankommet at hun ikke har funnet sitt egentlige navn enda, men Tulla duger det altsá.

Vi fant fram hándklær og tuslet ubemerket ut. Ute pá terassen hadde solen allerede begynt a varme men iskald dugg klamret seg fortsatt til gressstráene. Prinsessa tok tak i hánden min og vi tuslet östover med solen i fjeset. Etter den siste knausen sá vi tjönna titte frem mellom trærne. Sola nádde halve vannoverflaten, resten var kölsvart. Jeg vant svömmekonkurransen men vi fikk begge premie.

Kristiane satt pá terassen nár vi kom tilbake. Tulle krevde mat og hadde liten forstáelse for at Kristiane egentlig var et B-mennske. Erika kom löpende mot oss smilende fra öre til öre. Vaggende og kalvbent. “Onkel ÖöÖöÖöÖn” skrek hun i lett vibrato i takt med stegene. Etter en varm og tett god-morgen klem fikk jeg streng beskjed om á “Lese mej om de islamske tjollene!”. Kristiane og Tulla fár godmorgen kyss pá kinnet för vi finner Bernt pá kjökkenet. Han stár lent over kjökkenbordet og leser db pá nett mens han snakker i mobiltelefonen. I vasken stár kaffekolben og renner over av vann.
Jeg klemmer Bernt god morgen og Prinsessa setter pá kaffen. Jeg knuser noen egg og slár pá komfyren. Bernt avslutter samtalen med en eller annen kommentar om at kontrakten er pá vei i posten og at en eller annen röd trád skal taes opp pá mandagen igjen. Bernt smiler, kysser Prinsessa pá kinnet og takker for at hun dro kaffeprosjektet i land. I löpet av kun kort tid trekker lukten av nytrekt kaffe og fersk omelett Kristiane inn pá kjökkenet. Tulla har sovnet igjen og mor takker far for á sette pá kaffen. Bernt setter opp sitt aller uskyldigste blikk som Kristiane gjennomskuer med engang. Hun spör Prinsessa om det kan være at mannen hennes hadde glemt seg i en avis eller telefonsamtale? Prinsessa nikker til begge deler.

-Herregud Bernt som du begynner á ligne pá faren din!
-Nei ná fár du gi deg. Nekter den skyldige.
-Jeg er ikke det spor lik farsan ikke sant Örn?
-Du mener, du aldri avbryter en meningsfull samtale for á svare mobilen? At du aldri festes i avisen og ándfraværende svarer spörsmál fra din kjære med tilfeldig valgte svar blandt mulighetene: “Jada kjære”. “Enig”. Og “skal se pá det straks, má bare lese ferdig dette intervjuet?”
-Faen da Örn, 23 ár teller det ingenting? Skal du plutselig begynne á heie pá kona?
-Ops, sry kompis; nei du er ikke det spor lik far din! Basta bom!
Bernt ser pá kona og gestikulerer at jeg er et sá trygt sannhets bevis som sannhets bevis kommer.
-Der ser du.
-Jada kjære.. svarer kona ándsfraværende mens hun stikker hodet over komfyren for á kjenne pá lukta.

-Örn drömte at jeg var en sjöstjerne i natt, sladrer Prinsessa.
-Ojsann! svarer Bernt.
-Krever du litt mye plass i senga? Spör Kristiane.
-Hva mener du?
-Sánn som helst skal ha ei kvadratisk seng, helt for deg selv. Og sá ligger du med alle lem rett ut – som ei stjerne? Forklarer Kristiane
-Takk K, du er alltid pá min side du, kommenterer jeg med et ertende smil.
-Men en sjöstjerne tar da ikke sá stor plass bemerker Prinsessa.
Og det má vi alle nikke oss enige i. Jeg kysser prinsessa og sier at hun er ynglings sjöstjerna mi.

Omeletten er ferdig og vi setter oss til bords. Snakken gár höyt. Jeg forteller historier fra hverdagen pá Isbiten. Bernt forteller om det nyeste jobb prosjektet hans. Kristiane forbanner Bernt for ikke á la henne hvertfall tömme ei flaske rödvin för han mátte smelle henne pá tjukken igjen og Prinsessa forteller om hvordan det var á bo i Frankrike i tre ár.
Praten gár. Mer kaffe settes pá. Tulle vákner og jeg má stá ved mitt lovord om á fortelle Erika mer om “tjollene pá islam". Vi setter i gang en pizza deig og setter den til heving. Rundt elve hörer vi en bil komme. Det er Max og Monica som kommer med sine to smá.

Hvordan de fár tullet seg selv, to smá barn og all sin bagasje i en Morris Mini stár for meg som et mysterium, like stort som det om bermuda triangelet og hvordan de bygde Keops pyrramidene. Men Max har alltid nektet á kjöpe en större bil, han sier at hvis bilen blir for liten sá fár han heller slanke seg.


-God-ur dag-ur Örn-ur. Hilser han.
-Halla! Smiler jeg tilbake og klemmer pá dem alle.
-Velkommen-ur tilbak-ur til gaml-ur land-ur!
-Takk som byr, faen sá bra islandsken din har blitt!
-Vette, stolt-ur sjö! har trent no jævlig-ur. Men sleit litt pá T og U i ordbok-ur. Heter klokke Ur-ur og Fjelltur Tur-ur pá Islandsk?
Jeg forteller han en hvit lögn og bekrefter at i visse böyningsformer gjör det det.
-Ja! Jævlig-ur vanskelig-ur gramatikk-ur vettu.
Jeg nikker fortáelsesfullt.

Han böyer seg inn i bilen og lösner sikkerhetsselen pá de minste. De löper ut og hilser pá Erika. I bagasjerommet finner han frem en T-skjorte til meg.
-Fikk laget denne til deg. Synes du má engasjere deg litt mer i Islandsk utenriks politikk.
Jeg bretter ut skjorta. Pá forsiden er det bilde av et grönt flagg med en halvmáne og et vikinge sverd stukket igjennom. Under er teksten “ISLAND UT AV PALESTINIA!” Pá baksiden “NOK-ur er NOK-ur “og sá med litt mindre skrift “Den Islandske forening for oss med lese- og skrive hansk-ur “

Jeg takker dem hjertlig og klemmer dem mens jeg inrömmer at det er alt for lenge siden sist. Vi hjelper dem á pakke ut bilen og etablere dem pá rommet sitt. Mens vi stár og tömmer bilen kommenterer Prinsessa at Max má være en jævel i Tetris. Sá tettpakket bil har hun aldri sett. Jeg biter meg straks merke i to trekasser som visst skal pá kjökkenet.

-Max! Hva er det du har her? Roper jeg.
-Jo Örnur, ná skal du hörur. Kjell har vært pá vinmesse og fant et par virkelige bombe viner. Rössling fra Rinndal’n vettu! Blir ikke stort bedre. Kom her ná, sá ápner vi en explosiv en!
Jubel! Jeg finner frem seks glass og en korktrekker.
Max er en vinsnobb, men av den fine typen. Han liker vin, han kan á finne de gode viner og sá finner han stor glede i á hjelpe oss andre i á lære á sette pris pá de gode viner. Han kan be oss om á lukte pá vinen og sier begrep som “sommer” og sá kjenner jeg lukten av Jordbær. Eller han sier "Höst" og jeg kjenner lukten av fuktig jord. Og sánn hjelper han meg á sette pris pá god vin. Det er alltid litt juleaften nár han kommer med ny vin. Denne gangen ápnet vi en rosévin som smakte ripsbær, hylleblomst og litt sitrus pá slutten. Rett og slett sommer. Den passet fint for annledningen.

Ny bil kommer. I forsetet sitter Kari og Kurt-William. I baksetet: Vigdis, Christian og Frida. De i baksetet har kommet helt fra Oslo. Frida er 3 ár ná og er prikk lik sine foreldre. Jubel og applaus bryter ut! For er det noe Christian har gjort for gjengen her sá er det á lære oss á Juble. De fine smá öyeblikkene som; gjensyn, god mat, god historie eller bare den killende fornemmelsen av at ná har man det godt - De fortjener skikkelig jubel. Sánn publikum i TV-studio jubel med utrop som Jippie! Hurra! og plystring akompagnert av intens applaus. Vi fikk ofte rare blikk för de smá kom til verden og jubelen sto höyt nár vi möttes pá caféer og barer. Men de blikkene er verdt den gode fölelsen av á fá en ordentlig velkomst jubel! Christian er kanskje den morsomste mannen á feste sammen. Han er alltid blid, har det mest sjarmerende smil og smittende latter. Det klemmes og kysses.

Christian og Vigdis har aldri mött Prinsessa för.

-Du má være Prinsessa? Sier Vigdis
-Stemmer det, svarer prinsessa. Litt lurt.
-Det er hvertfall det Örn kaller meg nár han er váken.
-Og nár han sover?
-Sánne helt normale kjæreste benevnelser...
-Sánn som..?
-Sjöstjerne og andre sánne kjente og kjære klisjeer.
Bernt og Kristiane bryter ut i latter mens jeg rödmer litt. Historien blir forklart over en ny flaske vin. Denne gangen en Champagne som Max ikke er helt fornöyd med. Vi andre skáler og er generelt fornöyde med báde tilværelsen og Champagnen.

Kari forteller om den nye jobben sin. Vi ler litt av Kurt-William som strengt tatt ikke har et navn men en diagnose. Prinsessa ler ekstra höyt nár han forteller at broren hans heter Bengt-Charlie og at de fortsatt er litt forbannet pá foreldrene sine.

Fortsettelse

4 comments:

Frøken Makeløs said...

Jeg vil lese meeeer! Når du gir ut roman så må du si fra, da løper jeg til bokhandelen :-)

Örn said...

hihihi:) NÁR jeg gir ut roman og ikke HVIS? Ná ble jeg glad:) Sitter og skriver pá resten, det kommer!

Unknown said...

he he... vi får prøve å leve opp til denne dagen. Skjønner ikke hvorfor du drar inn at jeg ligner på min far...
men det er jo bare fiksjon.

Örn said...

wohoo! Velkommen Bárd. Her skriver jeg jo en ren fiksjon om en oppdiktet mann kalt Bernt. Det skal du ikke ta deg nær av=))