Gjennom det fine værktöyet Bloggrevyen fant jeg en tittel som fristet til gjennomlesning. Det var ingen annen en Tonitas blogg bla, bla, bla. En fin post skal det sies, men jeg kan ikke skjule min skuffelse. Jeg trodde det her handlet om kokeböker. Eller rettere sagt mat böker. Selv om Avil beskriver dette i sin eminente post om imperiets fall som en mulig ársak for armageddon. Sá er jeg glad i mat; spise mat, lage mat og lære om mat. Men jeg synes ikke böker som inneholder 60 matoppskrifter kvalifiserer til kjöp. De er fine á bla i for inspirasjon, men blir litt sánn quick-fix..
Jeg vil derfor her pressantere et par favoritt böker pá temaet og kjapt forklare hvorfor jeg liker dem.
Kitchen Confidential av Anthony Bourdain.
Kokkejævler tror jeg er den norske tittelen og sá vidt jeg vet har den solgt rimelig godt der hjemme i gamle landet. Dette er et snuskete dykk inn i NewYork resturantenes mörke kroker. Endog det er vittig lesning hele veien. At unge hr Tony fremstár som en rimelig uspiselig mann skal jeg ikke krangle pá. Men en skarp penn, lyst til á fortelle en historie og en ufornektelig matglede gjör dette til morsom lesning.
Fra samme forfatter kan jeg glatt anbefale "A cooks tour". Krimmene hans og artikkelsamlingen har til tider den samme skarpe pennen og vittige dialoger men les noe annet först. De táler á ligge.
The man who ate everything av Jeffery Steingarten.
Noen har pástátt til meg at denne mannen egentlig er utdannet advokat og etter mange árs missnöye bestemte han seg for á hoppe av det toget og i stedet utdanne seg til á bli en matskribent. Mange ville vel kanskje först prövd seg fram med en blogg eller kanskje anmeldelser i en lokalavis. Dette er vel ogsá symptomatisk for Jeffery. Her gjöres det helhjertet eller man lar det heller være. Boken er en samling av artikler han skrev mens han var matskribent for Amerikanske Vogue. Her snakker vi om en mann som gár grundig til verks. Om det handler om á overvinne alle sine matfobier eller lage den perfekte surdeigen sá er det scientific method, orden og system i sysakerne. Fin, innsiktsfull og lidenskapelig.
Kan ogsá annbefale oppfölgeren til denne boken "it must have bin something i ate.."
The Art of Eating av MFK Fisher.
Dette er egentlig fem böker fra tidlige 1900-tall, men ble gitt ut som en samling for förste gang i 1954. Og dette er fem forskjellig böker. En fin samling av bakgrunn, anekdoter og oppskrifter.
Smittende begeistring for mat og en forsiktig titt inn i en periode i amerikikas ungdomstiden som jeg ikke kjenner sá godt fra annet enn det hvite lærret.
McGee on food and Cooking av Harld McGee.
Dette er oppslagsverket sitt. Her gár man grundig gjennom nesten all mat, rávarer og kjente retter. Og det er pá det niváet hvor litt forstáelse, eller hvertfall önske om á forstá kjemi hjelper. Den forklarer hvordan man steker en filé av svin, hvorfor sá lenge og hva det er, kjemisk sett, som gjör at den skifter karakter ved denne kjerne temperaturen. Den gár gjennom de aller fleste matvekster, forteller hva de heter pá latin. Hva kjennertegner utseendet deres, og hvordan den smaker. Litt histore og kjemiske egenskaper. F.eks lærte jeg at ananas har et pepsin i seg som angriper proteiner. Det er denne kjemiske reaksjonen som gjör at det svir litt i ganen nár du spiser den fersk. Det er den samme ársaken til at man ikke kan lage ananas gelé eller blande det med melkeprodukter. Vell og merke vil varmebehandling av ananas bryte ned dette ensymet og man kan derfor servere f.eks hermetisert ananas med
pisket krem serveres uten at kremet koaguelrer og fár en besk bismak.
Dette var noen titler jeg kan anbefale. De er alle á fá pá amazon.co.uk for en rimelig penge og hvis det er noen spörsmál er det bare á spörre.
Velbekomme
Tuesday, August 21, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Ein skal ikkje undervurdere kokebøker.
;-)
Sá sant som det er sagt Avil. Men som i all annen literatur, finnes mye tull der ute.
Post a Comment