Wednesday, February 20, 2008

Rakettvitenskap

Det er grusom irriterende á lese artikler om teknologi skrevet av journalister som ikke eier noen som helst fascinasjon eller nysgjerrighet rundt teknologi.
Se for eksempel aftenpostens artikkel om á skyte spurv i höystakk med kanon.

Hvordan kan man skrive en artikkel om dette uten á være nysgjerrig pá hvordan de skal gjöre det? Skal de bruke en laser? Skal de bruke en annen satelitt? Finnes det en satelitt háv? Der hang jeg altsá, i limbo, i löselufta. Gapende, undrende over hvordan dette skulle foregá. Men sá viser det seg at de har en annen artikkel om saken. Der forteller de tört at de skal bruke en rakett som er spesial konstruert for oppdraget. Igjen; sá mange spörsmál, sá fá svar. Hva er det som er sá spesielt med den raketten? Har den ekstra kraftige rakettmotorer? Er den fjernstyrt? Har den en egen satelittpeiler utstyr? JEG MÁ VITE SÁNT!

Uansett, fryktelig imponerende at de kan treffe en blikkboks pá störrelse med ei boble pá trehundre kilometers avstand. Nordmenn flest sliter jo med á treffe himmeln pa 50 meters avstand pá nyttársaften.

8 comments:

Petter said...

Oi, dette var igrunn spennende greier. Jeg tror litt av det du savnet er å finne i Washington Post. Sløvt av journalisten å ikke få med litt sånne detaljer for tekno-frikene.

othilie said...

Det er utrolig fint når en mann klarer å utrykke sin undring over sånne ting som jeg må virkelig konsentrere meg for å finne spennende (det er garantert meg det er noe feil med der) så kort som du klarte her¨*ler* Men, jeg innrømmer det, når du har formulert spørsmålene så er det jo relativt interessant!

Alter Ego said...

Men dette er jo ikke saa vanskelig aa finne ut, gaa til www.nasa.gov saa finner du det meste. Jeg fant for eksempel ut at du kan se video og lese hva de sa osv uten stoerre problemer... Ignore the media, go to the source sier jeg bare:) Og kos deg.

Men ikke bli helt hekta paa nasa da; da kan du fort faa noen skumle menn i moerke klaer paa doera en sen kveldstime;)

Anathema said...

NB: Denne kommentaren har ikke noe med bloggposten din å gjøre.

Dette er en generell oppfordring til bloggere om å besøke Maria Mytterist og gi uttrykk for nulltoleranse for personhets (http://syvforlykke.wordpress.com/2008/02/26/min-forakt-for-en-viss-blogger/).

Jeg har tatt utgangspunkt i lenkegjengen til HHS, men send gjerne denne oppfordringen videre til andre bloggere.

Hvis vi er mange nok som sier fra, kan vi kanskje lykkes i å sende et signal om at blogger ikke skal brukes til personsjikane.

Betty Boom said...

Jeg sliter med å treffe blink på god kommentar på en så oppegående post, så jeg sier bare god helg.

Confiteor said...

Helt enig, det blir som et anmelder som elsker death metal skal gi kritikk til en ny operaplate.. objektivitet har vi ikke sett.

Alter Ego said...

Til dagsordenen:

Du vet du har vaert borte fra bloggen for lenge naar...

- boksen for 'recent comments' er tom fordi alle kommentarene er for gamle.

[flere forslag?]

Örn said...

Hey Petter, takk for topp tips:D

Othilie: Ikke sant, det er faktisk ganske interesant;)

Alter, du har som alltid rett. Og det er vell strengt tatt en kamp med vindmöller á irritere seg over venstrehánds arbeid i mainstream media.

Lover á ikke bli for hekte pá nasa. Har lest for mange konspirasjonsteorier til á finne underholdning i den slags.

Anathema. Beklager,fikk denne litt seint i forhold til debateen som tydeligvis har gátt over.

Betty:D
Takk for det og god helg til deg!

Confiteor:
Er vel ikke objektivitet jeg söker, men en oppriktit interesse i temaet. Sá kan man godt ha báde sterke og subjektive meninger om det, sá lenge de er kompetente og veloverveide.

Alter: Æ tar sjöl kritikk, bare á krype og sánt.